SDG’s

De Sustainable Development Goals (SDG`s), oftewel de duurzame ontwikkelingsdoelen die in 2015 zijn aangenomen door alle lidstaten (193 landen) van de Verenigde Naties. Je kan het zien als een to-do lijst om aan de hand van de 17 doelen – en 169 subdoelen – te werken aan een duurzamere en eerlijkere wereld in 2030. Sommigen zien het ook als een mondiaal kompas om te werken aan een betere wereld waar een ieder een goed bestaan heeft. De SDG`s zijn één van de grootste duurzaamheidsinitiatieven in de wereld en ze zijn de opvolgers van de Millennium Development Goals (2000 – 2015). Nieuw is dat de SDG’s voor alle landen gelden en dat het bedrijfsleven wordt geacht een belangrijke rol te spelen in de realisatie ervan.

Figuur 1. De 17 sustainable development goals

SDG’s in Nederland

Op 26 maart 2023 waren we halverwege de periode dat er mondiaal gewerkt wordt aan de SDG`s. Net als de rest van de wereld, is er in Nederland nog werk aan de winkel! Doelen die in Nederland er goed voor staan zijn onder andere werk, onderwijs, gezondheid en de rechtsstaat. Nederland heeft nog wel flink wat werk te verzetten om de doelen voor milieubescherming te realiseren, want zo staan biodiversiteit en natuur onder druk (SDG 14 en 15). Ook in de politiek staan de SDG`s steeds prominenter op de agenda, dus Nederland wil zich zeker inspannen om te voldoen aan deze duurzame ontwikkelingsdoelen.

 

Doe je mee?

Spreken de SDG`s je aan? Doe dan vooral mee en bekijk aan welke doelen jouw organisatie kan bijdragen. Begin klein en kijk naar je organisatie wat anders en beter kan doen. Verduurzaam je visie en integreer dit in je strategie. MVO Nederland stimuleert en ondersteunt organisaties om te verduurzamen en werkt samen met anderen aan een nieuwe en duurzame economie.

Ook BonsenReuling denkt graag met je mee!

 

Ter inspiratie: We the people, for the global goals

Bron: The Global Goals

Robin Klokgieters MSc MFP CFP®

Manager duurzaamheid en financiële planning

0544-39 33 33 r.klokgieters@bonsenreuling.nl Stuur een bericht

Meer weten over wat we allemaal doen?

Plan een afspraak met één van onze specialisten.