Je zou kunnen zeggen dat de ene organisatie op dit vlak ‘volwassener’ is dan de andere, wat ook wel wordt aangeduid als het ‘BI-volwassenheidsniveau’, of in het Engels, ‘Business Intelligence Maturity’. Vaak merk ik dat organisaties terughoudend zijn om hier tijd en energie in te steken, vaak vanwege onwetendheid over hoe zo’n traject moet worden aangepakt. De vraag “Wat kun je hiermee?” wordt dan soms gesteld, maar eigenlijk zou je de vraag anders moeten benaderen: “Wat wil ik hiermee bereiken?”.

 

“Wat wil ik hiermee bereiken?” is natuurlijk een zeer organisatie specifiek vraagstuk. Een doel kan bijvoorbeeld zijn hoe je medewerkers meer inzicht geeft waardoor zij bepaalde uitkomsten beter begrijpen. Welke processen moeten daarvoor gecoördineerd worden en hoe geef je hen handvaten om beslissingen te vergemakkelijken?

Voorbeeld: Doorlooptijd in de productie

Een leuk voorbeeld van een eerdere casus: doorlooptijd inzichtelijker maken binnen een productiebedrijf.

Het doel was medewerkers de voortgang van productieorders kunnen laten monitoren om ervoor te zorgen dat ‘deadlines’ worden gehaald. Dat klinkt simpel, maar in praktijk moeten er behoorlijk wat gegevens in één overzicht samenkomen. Waar je bijvoorbeeld aan kunt denken:

  • Productie-informatie (uniek identificatienummer, aantal eenheden, gewenste start- einddatum)
  • Planning gegevens (toegewezen middelen, zoals machines, personeel en grondstoffen)
  • Voortgangsgegevens (actuele status, werkelijke start- en eindtijden, hoeveelheid geproduceerde eenheden tot nu toe, eventuele vertragingen of problemen die de voortgang van de productieorders beïnvloeden)
  • Middelenbeschikbaarheid (beschikbaarheid van machines, apparatuur)
  • Kwaliteitscontrolegegevens (resultaten van kwaliteitscontroles, eventuele afkeuringen)

Heel veel van deze waardevolle gegevens worden vaak ergens al wel geregistreerd in een ERP-systeem, maar nog niet of nauwelijks gebruikt in de dagelijkse uitvoering. Mochten de gegevens niet geregistreerd worden en je wilt hierin wel inzicht, dan dien je de vastleggingsprocessen te heroverwegen.

 

Het vaststellen van de behoefte is overigens geen eenmalige taak maar moet regelmatig worden herzien.

 

Wil je hier nu meer over weten en eens sparren over de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op, dan brengen wij samen met jou de organisatiebehoefte in kaart. En voor je het weet is jouw organisatie een stuk volwassener geworden! 😉

Meer weten over wat we allemaal doen?

Plan een afspraak met één van onze specialisten.