In augustus 2021 heeft het Nibud berekend dat de gemiddelde kosten om thuis te werken ongeveer € 2 per werkdag per persoon bedragen. In maart 2022 heeft het Nibud berekend dat thuiswerken door de gestegen energieprijzen duurder is geworden en uitkomt op ongeveer € 3,05 per werkdag per persoon.

 

De staatssecretaris is niet van plan de gerichte vrijstelling voor de thuiswerkvergoeding van € 2 per dag te verhogen. Wel wordt deze vrijstelling jaarlijks geïndexeerd aan de hand van een ‘tabelcorrectiefactor’. Tevens is in het Belastingplan van 2022, waarin de introductie van de thuiswerkvergoeding is geregeld, opgenomen dat het bedrag na toepassing van de tabelcorrectiefactor naar boven afgerond moet worden op een veelvoud van 5 eurocent. Dit betekent dat de onbelaste thuiswerkvergoeding per 1 januari 2023 € 2,15 per dag bedraagt (en niet het eerder verwachte bedrag van € 2,13 na toepassing van de tabelcorrectiefactor).

 

Bij de evaluatie van de werkkostenregeling zal bekeken worden of het bedrag van de vrijstelling nog strookt met de gemiddelde werkelijke kosten die werknemers maken. De evaluatie staat gepland voor 2023 of 2024.

 

Publicatiedatum: 07-12-2022

Daniela Veldman – Striekwold LL.M. RB

Senior belastingadviseur

0545-46 36 26 d.veldman@bonsenreuling.nl Stuur een bericht

Meer weten over wat we allemaal doen?

Plan een afspraak met één van onze specialisten.