Wanneer dient er een melding gedaan te worden?

Onder voorwaarden moet er een melding worden gedaan indien je in 2022 betalingen hebt gedaan aan derden die niet bij jou in dienst zijn en waar je dus geen loonheffing over inhoudt. Deze melding moet gedaan worden voor 1 februari 2023. De melding hoeft alleen gedaan te worden als je een betaling doet aan een persoon waarbij deze persoon niet bij jou in dienstbetrekking is en deze persoon jou geen BTW factuur stuurt.

Voorbeelden

Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
–    betalingen aan sprekers en auteurs;
–    betalingen aan ingezette / waarnemende zelfstandige medici;
–    betalingen aan particulieren voor schoonmaken, onderhoud, verbouwingen en andere klusjes.

 

Je hoeft vervolgens geen melding te doen vanwege:
–    betalingen aan vrijwilligers die onder de vrijwilligersregeling vallen;
–    betalingen aan (buitenlandse) artiesten, beroepssporters en leden en werknemers van een (buitenlands) gezelschap voor werkzaamheden waarover zij geen belasting hoeven te betalen in Nederland;
–    betalingen aan erfgenamen van makers van teksten, wetenschappelijk werk, kunst of foto’s (auteursrecht);
–    betalingen aan erfgenamen van uitvoerders van kunstuitingen, zoals muzikanten en acteurs (naburig recht).

De meest betalingen aan personen hoeven dus niet gemeld te worden aangezien er of een factuur wordt uitgereikt of er loonheffing wordt ingehouden. Mocht er echter wel een meldingsplicht ontstaat, zorg er voor dat er voor 1 februari 2023 is gemeld vanwege betalingen in 2022.

Kritische geluiden

Deze zogeheten renseigneringsverplichting Uitbetaalde Bedragen aan Derden (UBD) vloeit voort uit de Wet Belastingplan 2022. Er zijn wel wat kritische geluiden op deze regeling, zo heeft De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) deze nieuwe verzwaring van de administratieve lastendruk voor de zorg afgewezen. Samen met de medisch-specialisten (FMS) en huisartsen (LHV) dient de KNMT een verzoek in bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dit doen zij om te zien of er meer tijd is voor het verzamelen van de gegevens, maar ook of de verplichting wel is toegestaan onder de privacy wetgeving. De uitkomst van dit verzoek is erg onzeker, dus het lijkt raadzaam te zijn wel te voldoen aan de nieuwe verplichting. (Bron: Taxence)

Bron: Wed, 11 Jan 2023 15:35:00 +0100

Meer weten over wat we allemaal doen?

Plan een afspraak met één van onze specialisten.