Wat is Power BI?

Voordat we verder ingaan op de voordelen van Power BI, leggen we eerste even uit wat Power BI precies is.

 

Power BI is een krachtig business intelligence-tool ontwikkeld door Microsoft. Het stelt ondernemers in staat om gegevens uit verschillende bronnen te verzamelen, te transformeren en te analyseren. Met Power BI kunnen gegevens worden omgezet in dynamische rapporten, interactieve dashboards en boeiende visualisaties. Hierdoor kunnen trends, patronen en belangrijke inzichten worden ontdekt die ondernemers helpen bij het nemen van strategische beslissingen voor het bedrijf.

Voorbeeld Power BI-analyse

In het voorbeeld zie je een interactief dashboard wat de mogelijkheid biedt om zelf door deze analyses heen te klikken, filters te plaatsen en te spelen met de werking van het opstellen van een (simpele) prognose om zodoende wat gevoel bij de werking van PowerBI te krijgen.

Het gebruik van Power BI voor ondernemers:

 1. Gegevensconsolidatie
  Power BI maakt het eenvoudig om gegevens uit verschillende bronnen, zoals Excel, databases en cloudservices (denk aan voorraadlijsten en bankgegevens), samen te voegen en te consolideren. Hierdoor heb je als ondernemer één centrale weergave van bedrijfsgegevens, wat zorgt voor een totaalbeeld van de onderneming.
 2. Interactieve Dashboards
  Met Power BI kun je interactieve dashboards maken die inzicht geven in de actuele prestaties van jouw bedrijf. Dit gaat verder dan alleen de winst- en verliesrekening en balans. Belangrijke prestatie-indicatoren (KPI’s) kunnen worden gevolgd, trends kunnen worden geïdentificeerd en potentiële problemen kunnen snel worden opgespoord. Als ondernemer (of controller) stelt het je in staat om proactief te handelen en bedrijfsresultaten te verbeteren.
 3. Visualisatie van gegevens
  Power BI biedt een breed scala aan visuele elementen, zoals grafieken, diagrammen en kaarten, waarmee gegevens op een duidelijke en aantrekkelijke manier kunnen worden gepresenteerd. Door de visuele weergave van gegevens, kan complexe informatie begrijpelijk maken worden gemaakt voor jouw hele team.
 4. Gegevensanalyse en -verkenning
  Met Power BI kan diep in de gegevens worden gedoken en ze analyseren met behulp van geavanceerde tools en functionaliteiten. Power BI biedt tal van mogelijkheden en dito filters, waardoor diepgaande inzichten kunnen worden verkregen.
 5. Mobiele toegankelijkheid
  Power BI biedt ook mobiele apps voor iOS en Android, gegevens kunnen altijd en overal kunt raadplegen. Onderweg, tijdens een vergadering, of bij een klantbezoek, belangrijke actuele bedrijfsinformatie heb je vanaf nu bij de hand.

 

“Door je informatie behoefte rechtstreeks op je data te koppelen is het maken van tussentijdse cijfers overbodig. Je hebt vervolgens continu inzicht in tussentijdse cijfers.”

Wat levert data-analyse / managementdashboarding mij op?

 • Door het automatisch ophalen van gegevens in plaats van deze zelf over te nemen, neemt de betrouwbaarheid toe.
 • Door het (online) delen van rapportages zijn stakeholders altijd tijdig op de hoogte.
 • Het is prettig dat de rapportages altijd uniform zijn.
 • We worden gedwongen om onze administratie bij te hebben.
 • Naast financiële data kan ook overige data worden gekoppeld en vervolgens worden gevisualiseerd tot managementinformatie.
 • Handmatig gegenereerde spreadsheets zijn verleden tijd.
 • De controller kan direct aan de slag met het analyseren van gegevens in plaats van eerst het bouwen/realiseren ervan. Dit levert onder andere direct tijdbesparing op!

Realisatie van een managementdashboard middels Power BI

Het realiseren van een managementdashboard wordt door veel organisaties gezien als een kostenpost. Wat vaak wordt vergeten is dat dit veelal een éénmalige investering is waarmee in de toekomst direct tijd wordt bespaard. De handmatige werkzaamheden rondom het opstellen van maand- of kwartaalcijfers in spreadsheets zijn daarmee verleden tijd.

 

Als ondernemer (of controller) kun je veel meer de focus leggen op het analyseren van gegevens in plaats van het realiseren ervan.

 

“Neem vandaag nog de controle over jouw bedrijfsgegevens met Power BI en ontdek het potentieel van data-gestuurde besluitvorming!”

Is Power BI ook interessant voor mijn bedrijf?

Power BI is voor elke bedrijfsgrootte interessant. Ook voor organisaties die intern geen personeel hebben om overzichten te ontwikkelen, maar wél op de hoogte willen zijn van de financiële prestaties van hun bedrijf, is Power BI een erg geschikte tool.

 

Wij denken graag met je mee over het inrichten van de tool en het gebruik voor jouw organisatie. Het managementdashboard wordt altijd op behoefte van de organisatie gebouwd.

 

Als accountants dienen wij volgens de Nederlandse regelgeving inzicht te verkrijgen in de IT-omgeving van een klant (wat relevant is voor de jaarrekening). Door de kennis die wij al hebben van jouw onderneming, kunnen wij relatief snel een inschatting maken over wat er moet gebeuren om bijvoorbeeld een financieel dashboard te genereren met de juiste koppelingen.

 

De data-analisten van BonsenReuling adviseren jou graag tijdens een vrijblijvend gesprek.

Ing. Geert Koster MBA

ICT-coördinator

0544-39 33 33 g.koster@bonsenreuling.nl Stuur een bericht

Meer weten over wat we allemaal doen?

Plan een afspraak met één van onze specialisten.