Let op: dit hoeft niet persé te gaan om een échte bedrijfsopvolging waar ook de operationele taken worden overgedragen aan de volgende generatie. Vaak gaat het alleen maar om de overdracht van een deel van de aandelen aan de – soms nog minderjarige – kinderen. De kinderen krijgen dan fiscaalvriendelijk een stuk vermogen op hun naam, zonder dat ze iets te zeggen krijgen over dat vermogen. Zelfs al ben je van plan je bedrijf over een jaar of 5 extern te verkopen aan de hoogste bieder, is het zeer aan te bevelen om nu in 2022 de BOR te gebruiken door een deel van de aandelen aan de kinderen te schenken.

Hoelang blijft de BOR nog bestaan?

Deze gunstige regeling staat al lange tijd onder druk. Zo zijn er de afgelopen tijd al diverse beleidsopties verschenen die pleiten voor een aanpassing van de BOR, van versobering tot zelfs het volledig afschaffen. Uit het recente regeerakkoord blijkt dat ook het nieuwe kabinet gaat onderzoeken of de BOR moet worden aangepast. Een evaluatie van de regeling wordt naar verwachting dit voorjaar afgerond.

Wat er precies met de BOR gaat gebeuren is nog onbekend. Dat de BOR in haar huidige vorm de langste tijd heeft gehad, lijkt vrijwel zeker. Om nog gebruik te kunnen maken van de huidige ruimhartige faciliteiten raden wij ten zeerste aan een voorgenomen bedrijfsopvolging dit jaar nog uit te voeren.

 

Advies: begin op tijd 
De beslissing om de onderneming al dan niet (gedeeltelijk) over te dragen naar de volgende generatie is een grote stap. Het is belangrijk om hier voldoende tijd voor te nemen. De ervaring leert dat ook afstemming met de Belastingdienst de nodige tijd in beslag neemt. Wil je nog gebruik maken van de huidige BOR, wacht dan niet te lang en neem op korte termijn contact met ons op.

 

BonsenReuling helpt graag
Wij hebben jarenlange ervaring met bedrijfsopvolgingstrajecten en hebben naast de fiscale kant van het verhaal ook oog voor de gevolgen voor het bedrijf en de familie. Wij kijken graag naar de mogelijkheden en voordelen die de BOR voor jouw onderneming biedt.

 

Publicatiedatum: 13-01-2022

mr. Angelo Kumeling RB

Belastingadviseur

0544-39 33 33 a.kumeling@bonsenreuling.nl Stuur een bericht

Meer weten over wat we allemaal doen?

Plan een afspraak met één van onze specialisten.