Ben je innovatief bezig?

Veel ondernemers verwachten vaak niet in aanmerking te komen omdat ze het gevoel hebben niet innovatief genoeg te zijn. Toch ben je dat voor de eisen van de innovatiebox sneller dan je denkt.

 

Als je iets technisch vernieuwends doet voor jouw onderneming, kwalificeer je al voor de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). En kwalificeer je voor de WBSO, dan kwalificeer je nagenoeg automatisch ook voor de innovatiebox. Overigens kom je in de meeste gevallen ook voor de innovatiebox in aanmerking wanneer je een patent of octrooi hebt geregistreerd.

Wat is jouw voordeel?

In overleg met de Belastingdienst proberen wij altijd een vast percentage van de winst af te spreken dat innovatief is en dus tegen slechts 9% wordt belast. Bij een resultaat (voor rente en belastingen) van € 1.000.000, waarvan 30% toerekenbaar is aan innovatie, kan jouw jaarlijkse voordeel al snel oplopen tot circa € 50.000! Wij hebben bij grotere klanten al belastingvoordelen gerealiseerd van enkele miljoenen euro’s over een periode van vijf jaar.

Ook start-ups opgelet

Ook als WBSO waardige start-up is de kans groot dat een beroep gedaan kan worden op de innovatiebox, wat uiteindelijk fiscaal voordeel oplevert.

Forfaitaire regeling

Tevens is er een forfaitaire regeling van toepassing, waardoor ondernemingen een standaardpercentage van 25% mogen toerekenen aan de innovatiewinst. Dit is in eerste instantie gedaan om kleinere MKB-ondernemingen met weinig inspanning ook toegang te verlenen tot de innovatiebox. De forfaitaire regeling kent echter een maximumbedrag van € 25.000 aan innovatieve winst (totale fiscale winst derhalve € 100.000). Jouw fiscale voordeel als kleinere MKB-ondernemer is dan ook circa € 3.000.

Wat kunnen wij doen?

Voor een optimaal belastingvoordeel zijn maatwerk en deskundig advies nodig. Daarom komen wij graag bij jou om de innovatiebox concreet naar jouw situatie uit te leggen. Vervolgens kijken we wat jouw voordeel kan zijn en/of de forfaitaire regeling wellicht een goede optie voor jouw onderneming is.

mr. Angelo Kumeling RB

Senior belastingadviseur

0544-39 33 33 a.kumeling@bonsenreuling.nl Stuur een bericht

Meer weten over wat we allemaal doen?

Plan een afspraak met één van onze specialisten.