Het belastingvoordeel

In Nederland betaal je meer belasting naarmate je ook meer verdient. Dit betekent dat je al snel over een deel van het inkomen 42% tot 52% belasting betaalt. Echter, indien een deel van je inkomen niet in Nederland maar in Duitsland belast is, kun je over een deel van je inkomen dit hoge tarief besparen en is dit slechts belast tegen een laag belastingtarief in Duitsland.

 

Indien je niet in Duitsland woont, ben je in Duitsland beperkt belastingplichtig. Dit betekent dat je in de regel slechts inkomen in Duitsland hoeft aan te geven voor zover dit inkomen in Duitsland ook daadwerkelijk belast is.

 

Het Duitse belastingstelsel is net als in Nederland opgebouwd uit verschillende schijven, waarbij je meer belasting gaat betalen indien je ook meer gaat verdienen. Maar wanneer je slechts een deel van het inkomen in Duitsland hoeft aan te geven, val je nog in de lage belastingschijven en heb je dus een lage belastingdruk.

Hoe werkt het?

Je bruto inkomen per jaar bedraagt € 70.000. Normaal gesproken betaal je dan over het inkomen deels 52%. Stel dat vanwege jouw werk in Duitsland € 1000 in de maand belast kan/moet worden in Duitsland. Je bespaart dan € 520 (52% van € 1000) per maand belasting in Nederland.

 

Hoeveel belasting je in Duitsland betaalt, is afhankelijk van een aantal factoren. In een standaard situatie kan de belastingheffing beperkt blijven tot € 19,41 per maand. De belastingbesparing is dan ruim € 500 per maand.

Voorwaarden

Het is uiteraard niet altijd mogelijk zo’n belastingbesparing te realiseren. Voor werknemers (waaronder dga’s) geldt dat men ook deels werkzaam moet zijn in Duitsland. Verder is deze belastingbesparing doorgaans alleen te realiseren indien er een Duitse ‘werkgever’ is. Voor dga’s kan dit bijvoorbeeld ook een GmbH zijn waarin hij de aandelen houdt.

 

Indien niet aan een van deze voorwaarden wordt voldaan, dien je wellicht belasting te betalen in Duitsland maar is de besparing aanmerkelijk lager.

Addertje onder het gras

Het Duitse inkomen moet wel in de Nederlandse aangifte inkomstenbelasting worden aangegeven. Je kunt dan vervolgens voorkoming van dubbele belastingheffing claimen waardoor je niet twee keer belasting betaalt, maar dit leidt doorgaans wel tot een hogere belastingdruk over het Nederlandse inkomen. Verder kan dit Duitse inkomen invloed hebben op de belasting die je terugkrijgt vanwege fiscale aftrekposten zoals de renteaftrek voor eigen woning leningen.

 

Het voordeel kan hierdoor dus minder groot worden.

 

Publicatiedatum: 26-04-2012

Meer weten over wat we allemaal doen?

Plan een afspraak met één van onze specialisten.