Voorwaarden

Achter de schermen ziet het er iets anders uit. Die startdatum van 7 oktober 2020 is technisch gezien correct. Alleen de benodigde informatie om het juiste bedrag voor de vaststelling te berekenen druppelt langzaam binnen en lijkt eind december 2020 nog niet compleet. Hoe zit dat nu precies en waarom vragen mijn collega’s soms geduld aan hun cliënten met de NOW-1-afrekening?

 

 

Achterop

Zoals gebruikelijk, zeg ik met enige zelfspot, lopen we als accountants altijd een beetje achterop. Terwijl ondernemers nu bezig zijn met nieuwe aanvragen voor de NOW-3 zijn accountants bezig met de afrekeningen voor de NOW-1. Bij het opstellen en indienen van de aanvraag tot vaststelling van de NOW-1 lopen ondernemers en accountants nog tegen allerlei vragen aan over de NOW-1-regelgeving. Gelukkig is de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants (NBA) onvermoeibaar in het beantwoorden van die vragen via haar website.

 

Toch heb ik daar gemengde gevoelens bij. Enerzijds ben ik erg blij met de NBA die, in overleg met UWV en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), de vragen die opkomen beantwoorden en daarmee ook antwoorden geven, waarop accountants en ondernemers mogen vertrouwen. Anderzijds ben ik (en met mij vele andere accountants) helemaal niet blij met het feit dat de regelgeving blijkbaar zó complex is en zoveel ruimte voor interpretatie geeft dat we ruim na 7 oktober 2020 nog allerlei vragen hebben. Ook is eind december 2020 gebleken dat eerder gegeven antwoorden toch, bij nader inzien, niet klopten. Onder andere de uitleg over ontvangen uitkeringen ziekengeld (wel of geen omzet) is bij nader inzien gewijzigd. Als jouw aanvraag voor NOW-1 al is ingediend én deze wijziging zou serieuze consequenties hebben, dan moet je na vaststelling door het UWV bezwaar maken. En dat kost natuurlijk weer extra tijd en moeite …

Efficiëntie

Oftewel, als accountants doen wij ons uiterste best om te balanceren tussen enerzijds zo snel mogelijk een berekening voor de NOW-1 opstellen of controleren en anderzijds in één keer de goede berekening opstellen of controleren, om teleurstelling en/of extra kosten voor onze cliënten te vermijden.

 

Ik wens daarom zowel mijn collega’s als onze cliënten een happy NOW-year, waarin we behalve veel geluk en gezondheid ook over veel wijsheid mogen beschikken om de NOW-regelingen tot een goed einde te brengen!

 

Publicatiedatum: 04-01-2021

Bibi van den Bragt RA | AA

Compliance officer

0544-39 33 33 b.van.den.bragt@ecovisbonsenreuling.nl Stuur een bericht

Meer weten over wat we allemaal doen?

Plan een afspraak met één van onze specialisten.