Waarom de bedrijfsopvolgingsregeling?

Niet het leukste onderwerp om over na te denken, maar er komt een moment waarop je zult overlijden en jouw vermogen zal vererven. Om te voorkomen dat jouw kinderen daarover onnodig veel belasting moeten betalen, is het belangrijk hier nu al goed over na te denken. Zo kun je onder voorwaarden nu nog gebruik maken van de bedrijfsopvolgingsregeling, zodat een deel van jouw ondernemingsvermogen fiscaal vriendelijk overgaat naar jouw kinderen.

 

Op het moment dat je overlijdt zonder toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling, moeten jouw kinderen 26,9% inkomstenbelasting in box 2 afdragen over de waarde van jouw ondernemingsvermogen. Daarnaast moeten jouw kinderen ca. 20% erfbelasting betalen over de waarde van jouw ondernemingsvermogen (na aftrek van de betaalde inkomstenbelasting). Per saldo leidt dit tot een acute belastingdruk van ruim 42% over de waarde van jouw ondernemingsvermogen. Dit bedrag kan dus behoorlijk oplopen. Het is maar de vraag of jouw kinderen deze forse belastingclaims kunnen betalen, aangezien het ondernemingsvermogen dat zij erven ‘vastzit’ in de onderneming en niet zomaar liquide gemaakt kan worden. Dit kan een serieuze bedreiging zijn voor de continuïteit van de onderneming.

 

Om dit probleem op te lossen, bestaat op dit moment nog de bedrijfsopvolgingsregeling. Deze regeling zorgt ervoor dat de inkomstenbelastingclaim in box 2 voor onbepaalde tijd kan worden uitgesteld, en dat de erfbelasting wordt beperkt tot slechts maximaal 3,4%.

Hoelang bestaat de bedrijfsopvolgingsregeling nog?

Deze gunstige bedrijfsopvolgingsregeling staat al lange tijd onder druk. Er zijn de afgelopen tijd in de politiek diverse voorstellen gedaan die variëren van versobering tot volledige afschaffing van de bedrijfsopvolgingsregeling. Het nieuwe kabinet heeft aangegeven de BOR kritisch te gaan evalueren. Wat er precies met de BOR gaat gebeuren is nog onzeker, maar er bestaat een reëel risico dat de regeling wordt afgeschaft of versoberd. Dus als je er gebruik van wil maken, doe het dan nog dit jaar.

Bedrijfsopvolgingsregeling nú gebruiken

De BOR geldt niet alleen als jouw ondernemingsvermogen vererft bij overlijden, maar ook als je bij leven (een deel van) jouw ondernemingsvermogen schenkt aan jouw kinderen. Dus het is mogelijk om toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling nu nog veilig te stellen door dit jaar (een deel van) jouw ondernemingsvermogen te schenken aan jouw kinderen.

 

Los van fiscale afwegingen, spelen emotionele afwegingen natuurlijk ook een rol. Is het wel verantwoord om kinderen nu al een behoorlijk bedrag aan vermogen te schenken? Kunnen ze dit vermogen in 1 keer opmaken? Krijgen ze daarmee ook zeggenschap in de onderneming? En hoe zit het met ‘de koude kant’ bij scheiden of overlijden van een kind? Op al deze vragen is het antwoord: je kunt dit inkleden zoals je zelf wilt. Het is dus zeker mogelijk om te regelen dat jouw kinderen geen enkele zeggenschap krijgen in de onderneming, en ook nog geen gebruik kunnen maken van het vermogen. Het schenken van (een deel van) jouw ondernemingsvermogen heeft dan vooralsnog alleen fiscale (voordelige) gevolgen.

Vereenvoudigd rekenvoorbeeld bedrijfsopvolgingsregeling

Een vereenvoudigd rekenvoorbeeld laat nog duidelijker de belastingvoordelen zien als nu gebruik wordt gemaakt van de BOR.

 

Stel: een ondernemer heeft 3 kinderen, en schenkt ieder kind 15% van het ondernemingsvermogen (dus in totaal 45%). De waarde van de onderneming bedraagt € 15 miljoen. De waarde van de schenking per kind is daarmee € 2,25 miljoen (€ 6,75 miljoen totaal).

 

Voordelen bij toepassing BOR:

  • Uitstel inkomstenbelastingclaim box 2: ca. € 1,8 miljoen;
  • Besparing erfbelasting: ca. € 1 miljoen;
  • 45% waardestijging van de onderneming vanaf moment van schenking komt onbelast bij kinderen terecht.

 

De te betalen schenkbelasting over het niet-vrijgestelde deel bedraagt dan per kind: ca. € 52.000 (in totaal ca. € 156.000). De belastingdruk op het overgegane deel van het ondernemingsvermogen is dus slechts 2%!

Voorwaarden toepassing bedrijfsopvolgingsregeling

Om de BOR te kunnen toepassen, moet aan enkele voorwaarden worden voldaan. De belangrijkste zijn:

  • Je moet zelf minimaal 5 jaar eigenaar (ondernemer of aandeelhouder) zijn geweest van de onderneming;
  • de kinderen moeten minimaal 3 jaar op de loonlijst staan bij de onderneming (arbeidsomvang is niet relevant);
  • de onderneming moet na de schenking minimaal 5 jaar worden voortgezet en de kinderen moeten gedurende
  • deze 5 jaar eigenaar (ondernemer of aandeelhouder) blijven van het geschonken deel van de onderneming;
  • het moet gaan om ondernemingsvermogen (de BOR kan niet worden toegepast op beleggingsvermogen).

 

Het is dus niet noodzakelijk dat de kinderen ook daadwerkelijk de (beoogde) bedrijfsopvolger zijn; het is voldoende dat zij 3 jaar op de loonlijst staan en na de schenking nog 5 jaar eigenaar blijven van het geschonken deel van het ondernemingsvermogen.

Advies nodig?

Gebruikmaken van de BOR is al met al best een omvangrijk traject. Gelet op het grote fiscale voordeel dat kan worden behaald, is het absoluut de moeite waard om te onderzoeken of ook jij de BOR nog kan toepassen. Heb je hierover vragen of wil je eens sparren over de mogelijkheden om zelf de BOR te benutten? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met één van onze fiscalisten of jouw vaste contactpersoon binnen BonsenReuling.

 

Publicatiedatum: 01-02-2022

mr. Harry Hurkens RB

Senior belastingadviseur

0481-36 58 20 h.hurkens@bonsenreuling.nl Stuur een bericht

Meer weten over wat we allemaal doen?

Plan een afspraak met één van onze specialisten.